باغ موزه شیراز توسعه یا تخریب

باغ موزه شیراز توسعه یا تخریب فارس باغ های شیراز همیشه یکی از مسائل بحث برانگیز بوده و طی سالهای اخیر، نگاه های بیشتری را به سمت خود متوجه کرده است؛ باغ هایی که نسبت به سه دهه قبل کمتر از یک پنجم آن باقیمانده و همین میزان نیز به شکل مداوم در معرض تخریب های عمدی و غیرعمدی قرار دارد و بعنوان تهدیدی جدی برای آینده شهرراز شمرده می شود.


یکی از موارد بحث برانگیز در حوزه باغ‏ های شیراز، ساخت باغ موزه ای موسوم به "باغ موزه فرش پرویز تناولی" در محدوده باغ ‏های گروه یک بوده؛ مکانی که مقرر است در دل فضای سبز باغی این کلانشهر راه اندازی شده و برابر تفاهم‏نامه شهرداری شیراز با پرویز تناولی، فرش های اهدایی آن هنرمند که دارای نشان شیر است، در آن نگهداری شده و به معرض نمایش گذاشته شود.
اما در عمل به نظر می ‏رسد این باغ موزه، عملا با ساخت یک مجتمع تجاری بزرگ همراه باشد که نه فقط این پهنه ی باغی باارزش را با تغییر کاربری عمده روبرو می ‏کند، بلکه سنگفرش ‏ها و خیابان‏کشی‏ های عمده و ماهیت توسعه ‏خواه این مجموعه، عملا زمینه تغییر کاربری ده‏ ها هکتار باغ پیرامون آن که بقایای حق تنفس کودکان و نوزادان این کلانشهرِ در آستانه تبدیل به آلودگی شدید هوا است، را فراهم خواهدنمود.


کارشناس حوزه آب و منابع طبیعی و فعال حوزه باغ ‏های شیراز در گفت و گو با ایسنا در این خصوص، اصرار کرد که ابتدا باید به تصمیم ‏گیری پیرامون بقایای عرصه‏ های باغی کلانشهر شیراز، از دیدگاه قانونی نگاه کرد.
داریوش مختاری، اظهار داشت: برابر بند (۲) مصوبه ۳۳۷۶/۳۱۰ تاریخ ۱۳۷۹/۰۹/۱۶ شورای عالی شهرسازی و معماری کشور، شهرداری شیراز فقط موظف به خرید، حفظ، احیا و نگهداری باغ ‏های گروه یک است و حق هیچگونه دخل و تصرف در این پهنه ‏ها را ندارد. حال آنکه در چند سال اخیر و بعد از تملک این پهنه، عمدا یا سهوا این محدوده باارزش زیست ‏محیطی از دستور کار نگهداری خارج شده است.
این فعال حوزه باغ های شیراز اظهار داشت: چنانچه تغییر کاربری بسیار محدود با اهداف مشخص و شفاف گردشگری عمومی مورد نظر باشد، ایده آل استفاده از چنین عرصه ‏ای، الگوبرداری از باغ ‏های تاریخی همانند باغ ارم، عفیف‏ آباد، دلگشا و همانند آن ست که ضمن باززنده ‏سازی باغ ‏های تاریخی یک اثر باارزش معماری برای آیندگان باقی بگذاریم. از این طریق و با داشتن یک باغ تاریخی پرآوازه، قسمتی از کمبود ناشی از لطمه ‏های واردشده به حدود ۱۸ باغ تاریخی شیراز در چند دهه اخیر نیز پر می‏ شود.
مختاری افزود: در هر حال، طرح باغ موزه و چنین تغییر کاربری ناخوشایندی، اعتبار حقوقی موسسه شهرداری برای حفظ و نگهداری نزدیک به ۳۰۰ هکتار باغ تملک‏ شده از گروه یک باغ های قصردشت شیراز را به شدت در معرض بحث و دعوی حقوقی و قضایی قرار می‏ دهد. نکته دیگر اینکه بطور معمول تغییر کاربری اراضی پیرامون، زمینه دعوی حقوقی و ادعای مالکان باغ‏ های پیرامون را برای تغییر کاربری باغ‏ هایشان افزایش می‏ دهد و این پیامد، اصلا خوب نیست.


ساخت و ساز در باغ های گروه یک برای مردم ممنوعست نه شهرداری
عضو شورای شهر شیراز نیز در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به وجود بقایای یک باغ ۱۴ هکتاری در محور پیاده راه سلامت بلوار چمران، اشاره کرد: ساخت و ساز برای مردم در باغ های گروه یک ممنوع و شهرداری ملزم به جلوگیری از این مساله است، اما شهرداری با موافقت کمیسیون ماده ۵ و نهایتا کارگروه مصوبه زیربنایی استانداری فارس می تواند تنها ۱۰ درصد این عرصه را به اجرای مصوبات، اختصاص دهد.
لیلا دودمان افزود: مصوبه موزه فرش تناولی از مصوباتی است که در دوره پنجم شورای شهر شیراز با پیشنهاد شهرداری به تصویب رسیده و جانمایی اجرای این موزه در گروه یک باغ ها و باغ مذکور است.
او با اعلان اینکه موافقت های لازم برای جانمایی راه اندازی این موزه در کمیسیون ماده ۵ و کارگروه زیربنایی استانداری فارس گرفته شده است، اظهار داشت: حالا طراحی فاز یک این موزه در بخش سایت و ساختمان تایید شده و در طراحی فاز دوم نیز سایت تایید و ساختمان هفته جاری تائید خواهد شد.
این عضو شورای شهر شیراز همین طور اعلام نمود که این موزه در فضایی به وسعت ۲۲ هزار متر مربع با شرکت شهر راز بعنوان عامل ناظر اجرائی می شود.


تغییر نام باغ موزه فرش تناولی به باغ موزه هنر
معاون معماری و شهرسازی شهرداری شیراز نیز در گفت و گو با ایسنا با اعلان اینکه موزه فرش تناولی به باغ موزه هنر تغییر نام داده شده است، اظهار داشت: زمین پیش بینی شده در تملک شهرداری است و شهرداری خود می خواهد این مصوبه را اجرائی کند و مغایرتی هم با ضوابط باغ های گروه یک ندارد.
جواد بهادری هدف اصلی از اجرای این باغ موزه را در وهله اول کمک به احیای باغ ها عنوان نمود که در طول زمان از حالت باغی خارج شده است.
او اضافه کرد: امسال حدود ۱۶.۵ هکتار درختکاری در این باغ خواهیم داشت و در سطح اشغال کمتر از ۵ درصد کارهای فرهنگی و هنری اجرائی توسط شهرداری برای خدمات رسانی به مردم صورت خواهد گرفت.
معاون معماری و شهرسازی شهرداری شیراز با این اینکه طرح در کارگروه امور زیربنایی استانداری فارس به تصویب رسیده است، اعلام نمود که با وجود اینکه برخی از مردم به دنبال کارهای انتفاعی در باغ ها خصوصاً باغ های گروه یک هستند اما شهرداری به دنبال کار خدماتی است و در این طرح انتفاعی برای شهرداری در کار نیست.


به گزارش ما دیجیتال به نقل از ایسنا، ساخت و سازهای محور پیاده راه سلامت در مجاورت این باغ موزه مورد هدفِ ساخت، نشان از بسترسازی شهرسازی و همین طور دیدگاه و نگرش عمران‏ محور دستگاه شهرداری به ساخت این باغ موزه دارد.
در بافت ‏های تاریخی عملا سنگفرش به صورت محدود و متخلل بوده؛ تا جایی که کمترین لطمه به بافت بوم ‏شناختی پهنه باغی برسد. در صورتیکه محور پیاده راه سلامت عملا با انباشتی از بتن و میلگرد همراه شده است.
براساس نظر کارشناسان، شهرهای تاریخی فیروزآباد و کازرون مستعدتر از شهر شیراز برای ساخت باغ موزه فرش است. اجرای چنین ایده‏‏ایی مناسب کلانشهر شیراز نیست.
شاید بنا بگفته داریوش مختاری، فعال حوزه باغ ها بهتر باشد شهرداری شیراز در ادامه تلاشش تحسین برانگزیش برای باززنده ‏سازی باغ ‏های تاریخی دلگشا و جهان‏ نما با ساخت یک باغ با معماری باارزش و طراز اول، یک برگ زرین به کارنامه مثبت و فعالیت ‏هایش در حوزه مدیریت شهری بیفزاید.


به گزارش ما دیجیتال به نقل از ایسنا، مهرماه سال ۹۷ قبل، نوذر امامی، عضو شورای اسلامی شهر شیراز به دنبال پیگیری های ایسنا اعلام نموده بود که طرح هیچ باغ موزه ای در این دوره شورای اسلامی شهر شیراز مطرح نشده که مصوب شده باشد.
امامی در آن زمان با تایید اینکه در طرح جامع ستاد بازبینی احیاء باغ های قصردشت، اختصاص قسمتی از باغ ها جهت راه اندازی باغ موزه پیش بینی شده است، گفته بود که این مطلب در شورای اسلامی شهر شیراز مطرح نشده است.



1399/09/30
13:43:25
5.0/5
1035
تگهای خبر: خدمات , دستگاه , شركت , كاربر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۳
madigital.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ما دیجیتال محفوظ است

ما دیجیتال

اخبار دیجیتال و فناوری اطلاعات