ضعف و قوت شبکه ملی اطلاعات در جنگ اخیر فرماندهی سایبری باید تقویت شود
به گزارش ما دیجیتال، مدیرعامل سازمان مردم نهاد فضای مجازی پاک اظهار داشت: پیام رسان های داخلی در روزهای جنگ ۱۲ روزه اخیر بهبود داشتند اما زیرساخت های پایه ای و حیاتی کشور نیازمند توجه و تقویت جدی هستند.
محمدمهدی حبیبی، مدیرعامل سازمان مردم نهاد فضای مجازی پاک در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به عملکرد شبکه ملی اطلاعات در روزهای جنگ و قطع اینترنت بین الملل اظهار داشت: درسال های اخیر ما بحران های مختلفی داشتیم که منجر به این شد که در مواقع مختلف ما اتصال شبکه ملی مان را از شبکه بین الملل قطع نماییم بدین سان تجربیات قطعی ارتباطات بین المللی در سالهای ۹۷، ۹۸، ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ تجربه خوبی نبود و قطع ارتباط شبکه ملی از اینترنت جهانی منجر به اختلال جدی در دسترسی حتی به خدمات داخلی می شد. به عنوان مثال، در مواقعی پیامک فعال سازی برخی پیامرسان ها هم به درستی ارسال نمی شد. اما در بحران اخیر، یکی از پیامرسان های بومی توانست پاسخگوی روزانه تا ۲۸ میلیون کاربر فعال باشد که این یک پیشرفت چشم گیر است.
وی با اعلان اینکه رسیدن به این سطح از خدمت به کاربران، نیازمند عبور از سطوح مختلف فناوری است اضافه کرد: برای عبور از سه میلیون کاربر به ۲۰ میلیون، فناوری متفاوت تری لازم است و بعد از عبور از این آستانه، امکان سرویس دهی تا حدود ۲۰۰ میلیون کاربر با همان سطح فراهم می شود. این که حالا توان پاسخگویی به بالای ۲۰ میلیون کاربر فراهم شده، یک موفقیت بزرگ است.
ضعف در خدمات پایه، بخصوص موتور جستجو
حبیبی به ضعف موتور جستجو اشاره نمود و اضافه کرد: آن چه که به نظر نقطه ضعف محسوب می شد در این ایام ۱۲ روزه جنگ، عدم آماده سازی و حمایت لازم از خدمات پایه همچون موتورهای جستجو بود چون که در چنین شرایطی، نبود موتور جستجوی ملی کارآمد به وضوح احساس شد. این نقص ناشی از غفلت در حمایت و برنامه ریزی مسؤلان زیرساختی کشور است. پروژه هایی مانند موتور جستجوی ملی باید با جدیت بیشتری دنبال شوند.
وی با اشاره به ساختار لایه ای شبکه ملی اطلاعات اشاره کرد: زیرساخت های اصلی کشور مانند مراکز داده، ذخیره سازی، مسیریابی (روتینگ) و کنترل ترافیک باید به شکل مستقل، پایدار و قابل اتکا عمل کنند. هم اکنون، در بعضی موارد خدماتی که باید زیرساخت محور باشند، وابسته به اپلیکیشن هایی هستند که این مساله یک ضعف جدی است.
حبیبی اشاره کرد: هم اکنون تلگرام کل فضای ذخیره سازی فضای ابری اش را به گوگل منتقل کرده یعنی گوگل بسیاری از این سرویس ها را برایش انجام می دهد، این موارد بعضاً در کشور ما هنوز دارای ضعف است اما خیلی بهتر شده مخصوصاً پس از مراکز داده ای که راه اندازی کردند. همینطور باید اظهار داشت که در کشورهایی مانند چین، ابتدا استقلال فناوری در حوزه هایی مانند موتور جستجو و پیامرسان ها بوجود آمد، سپس با شرکتهای خارجی وارد مذاکره شدند بدین سبب وقتی کشوری ثابت کند می تواند نیازهای دیجیتال مردم خویش را به شکل بومی تأمین کند، آنگاه حتی شرکتهای خارجی برای تعامل اقتصادی با آن کشور، آمادگی بیشتری پیدا می کنند.
پدافند غیرعامل و مدیریت بحران سایبری؛ همچنان بلاتکلیف
وی به ضعف در فرماندهی سایبری کشور در شرایط بحرانی هم اشاره نمود و اضافه کرد: در بحران های جدی مانند جنگ سایبری ۱۲ روزه اخیر، مشخص نبود که مسئولیت اصلی مدیریت فضای سایبری کشور با کدام نهاد است. این بلاتکلیفی، ناشی از خلأ قانونی و ساختاری است که باید هرچه سریع تر توسط شورای عالی فضای مجازی یا مجلس شورای اسلامی برطرف شود. در بخشهایی مانند امنیت داده ها، بکاپ گیری از سرورها، و مقاوم سازی مراکز داده، احتیاج به تدابیر دقیق تر پدافند غیرعامل وجود دارد. هک اخیر بانک سپه یک اخطار جدی دراین خصوص بود.
مدیرعامل فضای مجازی پاک همینطور نقش رسانه ها را در فضای مجازی مهم دانست و اضافه کرد: «متأسفانه برخی رسانه ها در برخورد با مطالبی مانند فیلترینگ، به جای بررسی ابعاد ملی و امنیتی، رویکرد های سیاسی یا انتخاباتی را در پیش می گیرند. منافع ملی نباید قربانی رقابتهای سیاسی شود. اگر یک تصمیم نادرست، مانند بازگشایی بدون برنامه ریزی یک پیامرسان خارجی گرفته شده، باید با شجاعت و صداقت در رابطه با آن بازبینی صورت گیرد.
استقلال سایبری، ضرورتی اجتناب ناپذیر
حبیبی در انتها اظهار داشت: ما باید به استقلال در حوزه سایبری ایمان داشته باشیم. این استقلال به مفهوم قطع ارتباط با جهان نیست، بلکه به این معناست که در مواقع اضطراری، بتوانیم نیازهای مردم را در داخل پاسخ دهیم. این استقلال، نه تنها باعث قدرت داخلی می شود، بلکه تعاملات بین المللی را هم تقویت خواهدنمود.
منبع: madigital.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب