آلودگی خاک، تهدیدی پنهان زیر پای انسان

آلودگی خاک، تهدیدی پنهان زیر پای انسان به گزارش ما دیجیتال مرکزی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی اظهار داشت: آلودگی خاک یک تهدید پنهانی زیر پای انسان است.


رضا میرزایی به مناسبت چهاردهم آذر مصادف با پنجم دسامبر روز جهانی خاک در گفت و گو با ایسنا اظهار نمود: خاک منبع عظیم و ثروت گرانقدری است که خیلی از مسائل حیاتی و نیازهای ضروری انسان و جامعه به آن وابسته است، بیش از ۹۵ درصد نیازهای غذایی بشر و درصد قابل توجهی از پوشاک و سایر مایحتاج جمعیت رو به رشد انسان در بستر خاک تولید و تامین می شود این در حالیست که بشر با اقداماتی که در امتداد توسعه و زندگی آسان تر انجام می دهد موجب آلودگی و نابودی این مولفه زیستی مهم شده است.
وی اظهار داشت: امسال، این مناسبت، با محوریت دو شعار اصلی «جلوگیری از شوری خاک» و «افزایش راندمان خاک»، یکی از با اهمیت ترین و اصلی ترین چالش های مدیریت سرزمین در بیشتر کشورهای جهان را مورد توجه قرار داده است.
وی با اعلان اینکه خاک یکی از پیچیده ترین اکوسیستم های موجود در طبیعت و یکی از متنوع ترین سکونتگاه های روی کره زمین است، اظهار داشت: خاک در بر گیرنده تلفیقی از ارگانیسم های مختلف است که با یکدیگر تعامل داشته و در چرخه های جهانی که ضامن ادامه حیات روی کره زمین هستند، نقش آفرینی می کند.
میرزائی اضافه کرد: در صورتیکه خیلی از تغییرات و آلودگی های به وجود آمده در زمین توسط انسان قابل مشاهده می باشد، آلودگی خاک حدودا نامرئی، اما بسیار خطرناکست. در حقیقت آلودگی خاک یک تهدید پنهانی زیر پای انسان است. آلودگی خاک بوسیله کشاورزی ناپایدار، کارهای صنعتی، معدنی و زباله های مناطق مسکونی به وجود می آید.
وی اشاره کرد: خاک در کشور ما در مقایسه با سایر کشورها خیلی مشکل ایجاد می شود و ما در ایران حدود ۱۶.۷ تن در هکتار در سال خاک از دست می دهیم، همین طور ۱۲۵ میلیون هکتار از اراضی کشور ما تحت فرسایش آبی و ۳۲ میلیون هکتار تحت فرسایش بادی قرار دارند که این مساله با حذف حاصلخیزترین لایه خاک، سبب کاهش تنوع زیستی می شود.
میرزائی بیان کرد: شوری خاک نیز بدلیل اثرات نامطلوب بر تولیدات کشاورزی و توسعه پایدار یک مسئله مهم جهانی است؛ شوری خاک حاصل عوامل طبیعی و عملکردهای انسان بوده و در تمام مناطق با شرایط آب و هوایی مختلف روی می دهد و انسجام و ظرفیت خودتنظیمی خاک را از بین می برد و موجب خارج شدن این منبع پایه از دسترس انسان می شود.
وی با اشاره به این که خیلی از تبعات زیست محیطی برای تمام زیستگاه های زمین مشترک هستند، اضافه کرد: از دست دادن تنوع زیستی و اختلال در خدمات اکوسیستم، کاهش میزان تولیدات کشاورزی، بیابانی و رها شدن زمینهای کشاورزی مرغوب قبلی و افزایش ریسک فرسایش خاک بدلیل از میان رفتن پوشش گیاهی، آلودگی آب آشامیدنی، کاهش کارهای بیولوژیکی در خاک و تضعیف ساختار طبیعی خاک و سست شدن زیرساخت هایی مثل جاده ها و پی ساختمان ها همچون مخاطرات شوری خاک است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی اظهار داشت: باتوجه به ارزش و اهمیت منابع خاک کشور و لزوم حفظ و حراست از این سرمایه خدادادی جهت بهره برداری پایدار و حفظ امانت برای نسلهای آینده، باید بیش از بیش به این مساله توجه داشت که توسعه پایدار هیچ کشوری بدون توجه بـه منـابع خـاک، دسـت یافتنی نخواهد بود و امیدواریم یادآوری این مناسبت، تلنگری برای همه بخش های جامعه باشد که توجه مسئولانه تری نسبت به مدیریت پایدار خاک داشته باشند.




منبع:

1400/09/14
12:25:24
5.0/5
563
تگهای خبر: اختلال , خدمات , سیستم , هارد
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۱
madigital.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ما دیجیتال محفوظ است

ما دیجیتال

اخبار دیجیتال و فناوری اطلاعات